Hà Văn Thùy: Tường trình 15 năm đi tìm nguồn cội

21 Tháng Tám 20209:14 SA(Xem: 5179)

VĂN HÓA ONLINE - DIỄN ĐÀN VĂN HÓA - THỨ SÁU 21 AUG 2020

Ý kiến-Bài vở vui lòng gởi về:  lykientrucvh@gmail.com (VănHóa Online-California)


Tường trình 15 năm đi tìm nguồn cội


image020

Hà Văn Thùy

 

Nhà văn Nguyễn Thị Ngọc Hải, bạn học thời cấp Hai trường Ngô Quyền Hải Phòng, có lần bảo tôi: “Tớ đọc cậu rồi. Thú thật là cũng chẳng hiểu được bao  nhiêu. Nhưng này, thế giới họ có công nhận cậu không?” Với phần lớn người Việt, “thế giới công nhận” là chuẩn mực của chân lý. Và như vậy, chúng ta vẫn cần một vú em! Bao giờ mới thực sự khôn lớn?! Ở thế kỷ trước, ông cha ta dốt vì không có khoa học cơ bản cũng như tài liệu tra cứu. Nay, học sinh phổ thông của ta ngang trình độ thế giới. Với Internet, ta có thể cập nhật hầu hết tài liệu mình cần thì về nguyên tắc, người Việt không thua kém bất cứ đầu óc thông tuệ nào của nhân loại. Đấy là nói về khoa học công nghệ. Còn trong lĩnh vực lịch sử văn hóa phương Đông, chúng ta phải hơn họ bởi những cái đó từ lâu đã thấm vào hồn vào máu chúng ta. Lẽ nào chúng ta cứ há miệng chờ thiên hạ tìm ra rồi học? Mà những gì họ “khám phá” phải chăng đã đúng? Di sản sai lầm của Viễn Đông Bác cổ đang còn đè nặng tâm trí dân tộc chẳng phải là bài học đắng cay sao?


Xuất phát từ suy nghĩ như vậy, 15 năm qua tôi làm cuộc hành trình tìm về nguồn cội. Tôi đã công bố những bài viết và những cuốn sách. Có người tin và nhiều người hoài nghi. Nay xin tường trình việc “bếp núc” của cuộc “độc bộ ” tìm kiếm với những thách thức ngõ hầu giúp bạn đọc hiểu thêm hành trình “tìm Đạo”.


 


                                                       *


Một đêm tháng Tám năm 2004, trong khi tìm tư liệu cho cuốn tiểu thuyết đang viết thì tôi gặp dòng tin từ tờ báo tiếng Việt xuất bản ở Mỹ: “Các nhà đi truyền học khám phá loài người hiện đại xuất hiện ở châu Phi 180.000 năm trước. 60.000 năm cách nay, người từ châu Phi theo ven bờ Ấn Độ Dương tới Việt Nam. Nghỉ lại ở đây 10.000 năm để tăng nhân số, 50.000 năm trước, người từ Việt Nam tỏa ra các đảo Đông Nam Á, chiếm lĩnh Ấn Độ và 40.000 năm trước đi lên chinh phục Hoa lục…” Đọc xong bản tin, tôi ngồi lặng một lúc lâu, người như  say sóng, trong đầu lóe lên ánh sáng như làn chớp. Một ý nghĩ chợt đến: Nếu tin này đúng, sẽ làm thay đổi cả lịch sử và vận mệnh dân tộc! Khi xác minh được thông tin, tôi dừng mọi việc văn chương để tập trung đi tìm nguồn cội.


Đó là quá trình tìm lời giải cho những câu hỏi.


1.Câu hỏi thứ nhất: người di cư đến Việt Nam theo con đường nào?


Học giả thế giới đưa ra hai quan điểm đối nghịch nhau về con đường di cư của người châu Phi. J.Y. Chu và nhóm Đại học Texas cho rằng: “60.000 năm trước, người hiện đại theo ven Ấn Độ Dương tới Việt Nam.” Trong khi đó Spencer Wells của Hội Địa lý Quốc gia Hoa Kỳ khẳng định: “Có con đường di cư phương nam diễn ra 60.000 năm trước. Nhưng đợt di cư thứ hai xảy ra 45.000 năm trước, từ châu Phi, con người lên Trung Đông, vào Trung Á sau đó lan tỏa ra toàn thế giới mới là cuộc di cư quan trọng, làm ra đại bộ phận nhân loại ngoài châu Phi.” Hai con đường di cư tất dẫn đến kết quả trái ngược. Con đường nào phù hợp với sự thật?


Rất may là lúc này có thêm công bố của Stephen Oppenheimer Đại học Oxford, cho rằng “Chỉ duy nhất cuộc di cư thành công diễn ra 85.000 năm trước. Con người qua cửa Hồng Hải sang bán đảo A Rập. Bị băng hà chặn ở phía bắc, đoàn di cư chia đôi. Một bộ phận dừng lại trên đất Yemen, phần còn lại theo ven biển Ấn Độ, tới Việt Nam 70.000 năm trước.” Một lá phiếu bỏ cho con đường phía nam. Tiếp đó bạn bè gửi cho tài liệu của Ballinger thuộc Hiệp Hội Di truyền học Hoa Kỳ: “Dân cư châu Á cùng một chủng Mongoloid. Trong đó người Việt Nam có chỉ số đa dạng sinh học cao nhất.” Phát hiện này xác nhận Việt Nam là nơi phát tích của dân cư châu Á. Con đường di cư phía nam có thêm sự ủng hộ. Tôi yên tâm đi con đường này. Kết quả là tôi đã đúng trong khi những người theo thuyết hai con đường dẫn tới sai lầm.


2. Câu hỏi thứ hai: Người đến Việt Nam là ai?


Để tìm hiểu sự hình thành dân cư phương Đông thì đáp án của câu hỏi này sẽ là biển chỉ đường. Vì lẽ, chỉ khi biết người đến Việt Nam là ai thì mới hiểu con người sinh ra tại Việt Nam là ai rồi từ đó mới theo bước chân của họ để biết sự hình thành dân cư các nước phương Đông. Có lẽ do không chú ý đến việc người tiền sử đặt chân tới Việt Nam đầu tiên nên không nhà di truyền nào đặt ra câu hỏi này. Rất may là trong cuốn Nhân chủng học Đông Nam Á, Giáo sư Nguyễn Đình Khoa khám phá: “Thời đồ đá, trên đất Việt Nam có mặt hai đại chủng Australoid và Mongoloid. Họ hòa huyết với nhau và con cháu họ hòa huyết tiếp sinh ra bốn chủng người Việt cổ Indonesian, Melanesian, Vedoid và Negritoid, cùng thuộc nhóm loại hình Australoid. Sang thời kim khí, người Mongoloid phương Nam xuất hiện và trở thành chủ thể dân cư. Người Australoid biến mất khỏi đất này, không hiểu do di cư hay đồng hóa?” Tư liệu này vô cùng giá trị, nó không những cho thấy, người di cư tới Việt Nam gồm hai đại chủng Australoid và Mongoloid mà còn xác định, bốn chủng người Việt cổ được sinh ra ở Việt Nam cùng một thời điểm, cùng một tổ tiên và là gốc của dân cư phương Đông. Nhờ nắm được tư liệu này, tôi giải thích sự hình thành dân cư châu Á rõ ràng và nhất quán.


3. Câu hỏi thứ 3: Người Mông Cổ từ đâu ra?


Nguồn gốc chủng Mông Cổ là chìa khóa của vấn đề dân cư phương Đông. Nhà nhân học hàng đầu Việt Nam khẳng định: người Mongoloid có mặt ban đầu rồi biến mất trong suốt thời đồ đá nhưng sang thời kim khí thì xuất hiện trở lại để thay thế toàn bộ người Australoid. Người Mongoloid vì sao biến mất? Rồi từ đâu xuất hiện?


i.Có đúng người Mongoloid biến mất khỏi Việt Nam?


Từ thực trạng dân cư Việt Nam thời đồ đá mà chứng cứ là 35 cốt sọ, cho phép suy luận, đến Việt Nam do số lượng người Australoid đông nên sau quá trình hòa huyết liên tục qua nhiều thế hệ, gen Mongoloid trong máu các cá thể lai bị lặn còn gen Australoid trội. Cuối cùng chỉ còn duy nhất loại hình Australoid được thể hiện. Chủng Indonesian (Lạc Việt) theo nguyên lý di truyền đáng lẽ phải là Mongoloid nhưng trên thực tế, do lượng gen Australoid trội nên gen Mongoloid lặn đi. Tuy nhiên chủng Indonesian vẫn mang lượng gen Mongoloid cao trong máu của mình. Nói người Mongoloid biến mất chỉ đúng về hình thức, bề ngoài nhưng thực ra họ vẫn có mặt vì gen của họ không mất đi mà ở lại trong máu huyết của con cháu là người Việt cổ mang mã di truyền Australoid.


ii. Người Mongoloid phương Bắc xuất hiện từ đâu?


Cho đến nay, các học giả thế giới cũng chưa đồng ý với nhau về việc người Mongoloid xuất hiện ở châu Á như thế nào? Stephen Oppenheimer cho rằng, từ khu vực giữa Ấn Độ và Pakistan, người Mongoloid theo hành lang núi Hymalaya đi lên Mông Cổ. Một nhánh khác theo ven biển Đông Nam Á đi vào Hoa lục. Peter Bellwood lại cho rằng, đó là do một nhóm dân cư từ Malaysia đi vào lục địa.


Trong khi đó, dựa vào bốn gợi ý:
a. Người Mongoloid có mặt ở Việt Nam 70.000 năm trước;
b. Di cốt người Mongoloid 68.000 năm tuổi tại Lưu Giang Quảng Tây;
c. Người North Mongoloid xuất hiện trên đất Mông Cổ 40.000 năm trước;
d. Một số khảo cứu di truyền cho rằng người Mongoloid cũng từ Đông Nam Á đi lên.


Tôi đưa ra giả thuyết:


70.000 năm trước, khi tới Việt Nam, phần lớn người Mongoloid gặp gỡ hòa huyết với người Australoid để sinh ra người Việt cổ. Trong khi đó có một số nhóm riêng rẽ đi lên Tây Bắc Việt Nam rồi dừng lại trước bức thành băng giá. Họ sống tách biệt ở đây trong khoảng 30.000 năm. Nhiều khả năng bộ xương người Mongoloid Lưu Giang Quảng Tây là dấu tích của nhóm người này.


 40.000 năm trước, khi khí hậu được cải thiện, họ theo hành lang phía Tây Hoa lục đi lên đất Mông Cổ. Do giữ được gen Mongoloid thuần chủng, họ được nhân học gọi là chủng Mongoloid phương Bắc (North Mongoloid).


4. Người Mongoloid phương Nam từ đâu ra?


Chủng người Mongoloid phương Nam là bí ẩn lớn của lịch sử thế giới. 7000 năm trước họ mới xuất hiện tại văn hóa Ngưỡng Thiều nhưng nay là chủng người đông nhất hành tinh. Năm 2005 học giả Trung Quốc Zhou Jixu cho rằng họ từ phía nam lên. Điều này không đúng vì thời đồ đá ở phương nam không có người Mongoloid.


Chỉ có thể giải thích rằng, khoảng 7000 năm trước, người North Mongoloid sống ở bờ Bắc còn người Việt Australoid sống ở bờ Nam Hoàng Hà có sự tiếp xúc trao đổi vật phẩm nên xảy ra quan hệ trai gái. Phần nhiều đàn ông Mông Cổ vượt sông, kể cả cướp bóc. Những con lai Mông – Việt mang mã di truyền South Mongoloid ra đời trên đất Việt, trong cộng đồng Việt nên là người Việt, sau này được nhân học gọi là người Việt hiện đại. Người Việt cổ sống ở lưu vực Hoàng Hà chủ yếu là người Indonesian, trong máu có lượng gen Mông Cổ cao nhất. Do vậy khi được thêm một lượng nhỏ gen Mông Cổ từ người đàn ông trên bờ Bắc, con lai sẽ chuyển sang chủng Mongoloid phương Nam. Đến lượt mình, những con lai này khi hôn phối với đồng bào người Việt cổ, như phản ứng dây chuyền, cũng sinh ra con cháu mang mã di truyền Mongoloid phương Nam. Do vậy, số lượng người Mongoloid phương Nam tăng nhanh, thay thế người Việt cổ Australoid, trở thành chủ thể dân cư lưu vực Hoàng Hà.


5. Người Hán là ai?


Cho đến nay, nguồn gốc người Hán vẫn là thách đố với khoa học thế giới. Học giả phương Tây cũng như của Đại học Phúc Đán Trung Quốc cho rằng “người nông dân Trung Quốc – một cách gọi người Hán- từ Siberia xuống. Mà tổ tiên họ từ Tây Á lên khoảng 45.000 năm trước.” Nhưng có lẽ sự thật như sau. Người Việt hiện đại Mongoloid phương Nam từ 7000 năm trước là chủ nhân lưu vực Hoàng Hà với hai trung tâm Thái Sơn và Trong Nguồn. Năm 2698 TCN, người Mông Cổ phương Bắc đánh chiếm miền Trung Hoàng Hà, lập nhà nước Hoàng Đế. Hàng vạn người Việt (Mông Cổ phương Nam) phải chạy xuống Nam Dương Tử. Cuộc chiến kéo dài khiến cho nhiều lớp người phải tỵ nạn. Người Việt còn ở lại lưu vực Hoàng Hà một phần trở thành dân cư nhà nước Hoàng Đế, phần trở thành những nước nhỏ hay bộ tộc độc lập, tiếp tục kháng chiến. Tiêu biểu là nước Ư Việt trên đất Hà Nam tiếp tục chiến đấu cho tới thời nhà Thương. Sau đó, những tiểu quốc “Đông Di” này liên kết với nhà Chu, diệt nhà Thương rồi trở thành chư hầu của nhà Chu, Ư Việt thành nước Sở. Diệt nhà Tần, Lưu Bang người Hán Thủy nước Sở, lấy tên quê đặt tên nước là Hán quốc nên người Việt nước Sở trở thành người Hán. Do dân cư Nam Dương Tử và Nam Hoàng Hà cùng một chủng tộc nên nhà Hán mở rộng lãnh thổ tới đâu thì người vùng mới chiếm tự nhiên trở thành người Hán. Trình bày trên cho thấy, Tổ tiên người Hán do người Việt cổ sinh ra 7000 năm trước tại lưu vực Hoàng Hà.


6. Sự hình thành dân cư Việt Nam


Nhiều học giả theo quan niệm hai con đượng di cư tới Đông Á cho rằng, dân cư Việt Nam được hình thành từ hai lớp. Con đường phía nam cho ra lớp người bản địa chủng Australoid. Con  đường phương bắc sinh ra người nông dân Trung Quốc chủng Mongoloid phương Nam. Một lượng lớn người nông dân Trung Quốc tràn xuống, trùm lên người bản địa, làm nên dân cư Việt Nam.


Có lẽ quan niệm đó không phù hợp với sự thật. Bởi vì, nếu hình thành như vậy thì người Việt Nam phải là con cháu của người Trung Quốc. Theo nguyên lý di truyền, chỉ số đa dạng sinh học của tổ tiên cao hơn con cháu. Lẽ đương nhiên, người Việt Nam phải có chỉ số đa dạng sinh học thấp hơn người Trung Quốc. Nhưng trên thực tế, các nghiên cứu di truyền đều khẳng định người Việt Nam có chỉ số đa dạng sinh học cao nhất trong dân cư Đông Á. Điều này hoàn toàn phủ định quan niệm trên và xác nhận người Việt cổ là tổ tiên của người Trung Quốc.


Đúng là dân cư Việt Nam được hình thành từ hai lớp. Nhưng quá trình có thể như sau: 40.000 năm trước, nguời Việt cổ từ Việt Nam đi lên, trở thành dân cư đầu tiên của Hoa lục. 7000  năm trước, tại Nam Hoàng Hà, người Việt cổ tiếp xúc với người Mông Cổ phương Bắc, sinh ra người Việt hiện đại chủng Mongoloid phương Nam. Sau năm 2698 TCN, do cuộc xâm lăng của người Mông Cổ phương Bắc, một bộ phận người Việt hiện đại di cư về phương nam, đem nguồn gen Mongoloid chuyển hóa di truyền dân cư Nam Dương Tử, Việt Nam và Đông Nam Á sang chủng Mongoloid phương Nam. Do trong máu người Việt Nam cũng như Đông Nam Á có sẵn một lượng gen Mongoloid được tổ tiên truyền lại từ 70.000 năm trước nên khi nhận thêm gen Mongoloid, người Việt cổ dễ dàng chuyển sang chủng Mongoloid phương Nam. Cuộc chuyển hóa di truyền kéo dài khoảng 300 năm cuối của thiên niên kỷ III TCN. Tới 2000 năm TCN, toàn bộ dân cư Việt Nam mang mã di truyền Mongoloid phương Nam. Do số người từ Trung Quốc trở về không nhiều nên không làm cho chỉ số đa dạng sinh học của người Việt Nam giảm đi.


7. Ai là người trồng lúa đầu tiên


     Câu hỏi về người trồng lúa đầu tiên ở châu Á được quan tâm nhiều của học giới quốc tế. Nhiều nhà di truyền dựa vào hai gen đặc biệt của cây lúa trồng Oryza japonica để xác định thời gian và địa điển đầu tiên thuần hóa lúa. Tuy nhiên không thành công vì di truyền cho kết quả không chính xác. Trong khi đó kết quả khảo cổ tìm ra cây lúa trồng đầu tiên liên tục được thay đổi khiến cho kết luận đưa ra liên tục bị phủ định. Chỉ tới năm 2012, các nhà khoa học phát hiện cây lúa trồng sớm nhất 12.400 năm trước tại Tiên Nhân Động tỉnh Giang Tây, xác nhận người Lạc Việt là chủ nhân đầu tiên của cây lúa trồng. Dựa trên hàng loạt di chỉ trồng lúa ở Nam Dương Tử và lưu vực Hoàng Hà, có thê suy đoán, người Lạc Việt thuần hóa cây lúa ở Tiên Nhân Động rồi đưa tới Giả Hồ Hà Nam 9000 trước và hạ du Dương Tử làm nên nghề trồng lúa ở đây. Những người Việt tỵ nạn từ lưu vực Hoàng Hà trở về nửa sau thiên niên kỷ III TCN, là con cháu những người nông dân xưa mang cây lúa lên phương Bắc. Nay trở về cùng đồng bào của mình xúc tiến việc trồng lúa tại vùng Ngũ Lĩnh. Họ hoàn toàn không phải là người đầu tiên mang nghề trồng lúa xuống phương Nam.


8.Về lịch sử và văn hóa của tộc Việt


Lịch sử và văn hóa là kết quả hoạt động xã hội của cộng đồng người. Trước đây do chưa biết người Việt là ai, người Hán là ai nên nhận định về lịch sử của người Hán, người Việt đều không chính xác. Nay khi khoa học khám phá người Việt là cội nguồn dân cư phương Đông, ta có đủ cơ sở kết luận rằng:


i. Tiếng Việt cổ là chủ thể làm nên ngôn ngữ Trung Hoa.


ii. Chữ Việt cổ là chủ thể làm nên chữ viết Trung Hoa.


iii. Văn hóa Việt là cội nguồn của văn minh phương Đông.


                                                               *


     Trở lại câu hỏi ban đầu của người bạn thời thơ trẻ: “Thế giới họ có công nhận cậu không?” Quả thật tôi không mong chờ điều này xảy ra sớm bởi lẽ các nhà kinh viện của nền khoa học duy lý còn đang mò mẫm trong mê lộ. Nhưng tôi tin  người hiểu mình sẽ là 90 triệu dân Việt. Một dân tộc tâm linh. Từ câu ca mơ hồ “Nghĩa Mẹ như nước Trong Nguồn chảy ra,” Tổ tiên mách bảo ta về nơi sinh thành của dân tộc. Từ câu hát “Gió Động Đình mẹ ru con ngủ,” tâm linh Việt gợi với chúng ta những năm tháng sống tại kinh đô Thành Đầu Sơn của nhà nước Văn Lang bên Hồ Động Đình. Từ huyền thoại Rồng-Tiên, tâm linh nói với chúng ta rằng, Tổ tiên từng có thời được gọi là “Vũ nhân,” thờ vật tổ kép Tiên-Rồng… Do vậy, người Việt sẽ sớm nhận ra rằng, TIỀN SỬ NGƯỜI VIỆT là cuốn sách tích chứa năng lượng vĩ đại, giải thoát dân tộc khỏi cái bóng Trung Hoa, sớm phục hưng để đảm trách sứ mệnh dẫn dắt nhân loại trong kỷ nguyên mới.


Sài Gòn, 29.6.2020


XEM THÊM:


Các bài viết của Nhà nghiên cứu-học giả Hà Văn Thùy trên mục DIỄN ĐÀN VĂN HÓA


+++++++++++++++++++++++++++++++++++


THE REPORT OF 15-YEAR TO FIND THE NATION ORIGIN


Ha Van Thuy


Writer Nguyen Thi Ngoc Hai, a middle school classmate at Ngo Quyen Hai Phong School, once told me: “I read you. To be honest, I do not understand much. But hey, does the world recognize you? " For most Vietnamese, "the world recognizes" as the standard of truth. And so, we still need a nanny! When will we really grow up ?! In the last century, our father was ignorant because they did not have basic science and reference materials. Now, our high school students are on par with the world level. With the Internet, we can look up most of the documents we need. In principle, the Vietnamese are not inferior to any intelligent mind of humanity. This is about science and technology. But in the field of Eastern cultural history, we must surpass them because those things have long been absorbed into our blood. Should we just open our mouths to wait for people to find out and learn? But what they "discovered" was right? Is the false legacy of the French School of the Far East that still weighs down the national mind isn't a bitter lesson? Starting from such thoughts, over the past 15 years I have made the journey to find my roots. I have published articles and books. Some people believe and many people are skeptical. Now I would like to report the "kitchen" of the search process with challenges to help readers understand more about the journey of "finding the Tao".


                                                   *


One night in August 2004, while searching for the material for a novel  was writing, I met a line from a Vietnamese newspaper published in the US: “Geneticists discover modern human beings appearded in Africa 180,000 years ago. 60,000 years ago, people from Africa followed the Indian Ocean coast to Vietnam. Staying here for 10,000 years, after multiplying, people from Vietnam radiated out to the islands of Southeast Asia, occupied India and 40,000 years ago went up to conquer the mainland ... ” After reading the news, I sat still for a long time, as if being seasick, there was a flash of light in my mind. A thought suddenly came: If this news is true, it will change both history and the destiny of the nation! When could verify the information, I stopped all literary work to focus on finding the source.


It is the process of finding the answers to the questions.


1.The first question: Which way do people migrate to Vietnam?


World scholars have offered two opposing views on the migration path of Africans. J.Y. Chu and the University of Texas team said, "60,000 years ago, modern people traveled along the Indian Ocean coast to Vietnam." Meanwhile, Spencer Wells of the US National Geographic Association asserted: “There was a southern migration path that took place 60,000 years ago. But the second migration occurred 45,000 years ago, from Africa, people to the Middle East, into Central Asia and then spread to the whole world is an important migration, making the majority of humanity outside of Africa. " The two migration paths lead to contradictory results. Which way is right?


        Fortunately, there is now a statement by Stephen Oppenheimer of Oxford University, which states “Only one successful migration took place 85,000 years ago. People passed the Red gate to the Arabian peninsula. Blocked by glaciers in the north, the migration team split in two. One part stopped in Yemen, the other part along the coast of India, arrived in Vietnam 70,000 years ago. One vote for the South road. Next, friends sent a document from Ballinger of the American Genetics Association: “Asian people share the same strain of Mongoloid. Among them, the Vietnamese have the highest biodiversity index. " This finding confirms that Vietnam is the place of born for Asians. The Southern migration path has added support. I rest assured to go this way. As a result, I was right while Western and Chinese scholars took the view of two paths leading to fatal error.


2. The second question: Who are the people coming to Vietnam?


In order to understand the formation of the Eastern population, the answer to this question will be road signs. Because, only when we know who were immigrant in Vietnam do we understand who the people are born in Vietnam, and then follow in their footsteps to know the formation of the population of Eastern countries. Perhaps due to not paying attention to the prehistoric people arriving in Vietnam first, no geneticist posed this question. Fortunately, in the book Southeast Asian Anthropology, Professor Nguyen Dinh Khoa discovered: “In the Stone Age, in Vietnam, there were two big races Australoid and Mongoloid. They mixed-blood together and their descendants mixed-blood continue to give birth to four ancient Vietnamese races, Indonesian, Melanesian, Vedoid and Negritoid, belonging to the same type of Australoid. Into the metal era, the South Mongoloid race appeared and became the major resident of the population. Australoid people disappeared from this land, don't known due to migration or assimilation? " This document is extremely valuable, it not only shows that migrants to Vietnam include two major strains Australoid and Mongoloid but also identified, Four ancient Vietnamese races were born in Vietnam at the same time, of the same ancestor and were the origin of the Eastern population. By understanding this material, I explain the formation of Asian population clearly and consistently.


3. The thirth question: Where did the Mongols come from?


The Mongolian origin is the key to the Eastern population problem. The leading anthropologist in Vietnam asserted that the Mongoloid was originally present and then disappeared during the Stone Age, but in the Metal Age it reappeared to replace all Australoid people. Why did the Mongoloid disappear? Then from where appeared ?


  i.Is it true that the Mongoloid people disappeared from Vietnam?


From the status of Vietnamese people in the Stone Age, with evidence of 35 skulls, allowing inference, coming to Vietnam due to the large number of Australoid people, after the continuous integration process over many generations, in the blood of the  resident, the Mongoloid gene was recessive and the Australoid gene was dominant. In the end, only the Australoid type was shown. The Indonesian strain (Lac Viet), according to the genetic principle, should be the Mongoloid particular but in fact, due to the dominant Australoid gene, the Mongoloid gene recesses. However, Indonesian strain still carries the highest amount of Mongoloid gene in their blood. To say that the Mongoloid disappeared is only true in appearance, but in fact, they are still present because their genes are not lost but remain in the blood of descendants of ancient Vietnamese.


ii. Where did the North Mongoloid come from?


So far, world scholars have not agreed on how Mongoloid people appeared in Asia? Stephen Oppenheimer said that, from the region between India and Pakistan, the Mongoloid followed the Hymalaya mountain corridor to Mongolia. Another branch follows the coast of Southeast Asia into the mainland. Peter Bellwood said that it was due to a group of people from Malaysia coming to the continent. Meanwhile, based on four suggestions:


 a. The Mongoloid people appeared in Vietnam 70,000 years ago;


b. The Mongoloid human remains 68,000 years old in Guangxi Liujiang;


c. The North Mongoloid appeared in Mongolia 40,000 years ago;


d. Some genetic studies suggest that the Mongoloid people are also from Southeast Asia.


I hypothesize:


70,000 years ago, when they came to Vietnam, most Mongoloid people met with Australoid people to give birth to ancient Vietnamese. Meanwhile, there were several separate Mongoloid groups going to the Northwest of Vietnam and then stopping in front of the icy wall. They lived separately here for about 30,000 years. Most likely the skeleton of the Mongoloid Liu Jiang Guangxi is the vestige of this group of people.


     40,000 years ago, when the climate improved, they followed the West Continent corridor up into Mongolia. Due to keeping the pure Mongoloid gene, they are anthropologically known as the North Mongoloid strain.


4. Where did the South Mongoloid come from?


The South Mongoloid race is a great mystery of world history. 7000 years ago they appeared in the Yangshao culture, but now they are the most numerous human race on the planet. In 2005 Chinese scholar Zhou Jixu (2005) assumed that they were from the Southern. This is not true because in the Southern at the Stone Age there were no Mongoloid people.


Most likely about 7,000 years ago, the North Mongoloid lived on the North bank and the Viet Australoid living on the South bank of Yellow River had the contact and exchange of items, so there was a relationship between boys and girls. Most Mongolian men cross the river, including looting. Mong - Viet hybrids bearing genetic code South Mongoloid were born in South bank, in the Viet community, they should be the Viet, later called modern Viet people by anthropology. The ancient Viet living in the Yellow River basin were mainly Indonesian, with the highest amount of Mongolian gene in blood. So when a small amount of Mongolian gene is added from a man on the North coast, the hybrid will switch to the South Mongoloid strain. In turn, these crossbred offspring when marrying ancient Viet people, like a chain reaction, also gave birth to descendants bearing the genetic code of South Mongoloid. As a result, the number of South Mongoloid people increased rapidly, replacing the ancient Viet Australoid and becoming the resident of the Yellow River basin.


5.Who are the Han people?


Until now, the origin of the Han people is still a challenge to world science. Western scholar as well as Chinese Fudan University claim that "Chinese peasants - a way to call the Han people - come down from Siberia. But their ancestors came from West Asia about 45,000 years ago. ” But perhaps the truth is as follows. The Viet modern South Mongoloid race from 7000 years ago was the owner of the Yellow River basin with two centers Taishan and Zhungyuan. In 2698 B.C.E., the Mongol army invaded the Central Yellow River and established the Emperor state. Tens of thousands of Viet had to flee crossing the South Yangtze. The long war caused many classes of people to be refuge. The Viet who remained in the Yellow River basin a partly became the population of the Emperor state, a part became small countries or independent Viet tribes, and continued to resist the resistance. Typically, U Viet country in Henan continued to fight until the Shang Dynasty. After that, these "Dongyi" states joined with the Zhou dynasty, destroyed the Shang Dynasty and then became vassals of the Zhou dynasty, the U Viet became the Chu state. Destroying the Qin Dynasty, Liu Bang of the Hanshui people of the Chu country took the name of the country to Hanguo, so the Viet people of the Chu country became Han Chinese. Because the inhabitants of the Southern Yangtze and the Yellow River basin were of the same race, the more Han dynasty expanded their territory, people in the captured area became Han people. The above presentation shows that Han ancestors are descendants class born by the ancient Viet people 7000 years ago in the Yellow River basin.


6. The formation of the Vietnamese population


Many scholars, according to the concept of two migrant waves to East Asia, believe that the Vietnamese population is formed from two classes. The South road reveals the native Australoid population. The northern road gave birth to the Chinese farmer of the Southern Mongoloid strain. A large number of Chinese peasants poured down replaced the indigenous people, making up the Vietnamese population.


Perhaps that view does not match the truth. Because, if formed like that, the Vietnamese must be descendants of the Chinese. According to genetic principles, the biodiversity index of ancestors is higher than that of descendants. Naturally, the Vietnamese must have a lower biodiversity index than the Chinese. But in fact, genetic studies have all confirmed that Vietnamese people have the highest biodiversity index among the East Asian population. This completely negates the above concept and confirms that the ancient Vietnamese were the ancestors of the Chinese people. It is true that the Vietnamese population is made up of two classes. But the process is can as follows: 40,000 years ago, the ancient Vietnamese from Vietnam went up, becoming the first inhabitants of the Chinese mainland. 7000 years ago, in the South Yellow River the ancient Viet came into contact with the North Mongols, giving birth to the modern Viet people of the South Mongoloid race. After 2698 BC, due to the invasion of the Northern Mongols, a part of modern Viet migrated to the south, bringing genetic resources of Mongoloid to convert the population of South Yangtze, Vietnam and Southeast Asia to South Mongoloid strains. Due to the availability of the amount Mongoloid gene in the blood of Vietnamese as well as Southeast Asians that was passed down by ancestors 70,000 years ago, when receiving more Mongoloid genes, the ancient Vietnamese easily changed to the South Mongoloid strain. The genetic transformation lasted for the last 300 years of the third millennium BC. Up to 2000 years BC, the entire population of Vietnam carried the genetic code of the South Mongoloid. Because the number of people returning from China is not much, it does not reduce the biodiversity index of Vietnamese people.


7. Who was the first to grow rice?


     The question of the first rice grower in Asia is of great interest to the international scholars. Many geneticists rely on two special genes of the rice plant Oryza japonica to determine the time and the first geography of rice domestication. However, it was not successful because genetics gave inaccurate results. Meanwhile, archaeological results found that the first rice cultivation was continuously changed, making the conclusions made continuously negative. Only in 2012, scientists discovered the earliest rice crop 12,400 years ago at Xenrendong, Jangxi province, confirming that the Lac Viet people were the first owners of cultivated rice. Based on a series of rice growing sites in the South Yangtze and Yellow River basin, it can be speculated that the Lac Viet people domesticated rice in Xianrendong and then brought it to Jiahu Henan 9000 ago and downstream of the Yangtze in order to making rice farming here. The Viet refugees from the Yellow River basin returning from the second half of the third millennium BC, are descendants of ancient peasants who brought rice to the North. Now they return with compatriots to promote rice cultivation in the Wuling area. They were completely not the first to bring rice farming to the South.


8. About the history and culture of the Vietnamese nation


History and culture are the result of social activity by the residant community. Previously, because we did not know who the Vietnamese people were and who the Han people were, our judgment about the history of the Han and Vietnamese people was inaccurate. Now that science has discovered that the ancient Viet are the source of the Eastern population, we have enough grounds to conclude that:


i. The ancient Viet language is the subject of the Chinese language.


ii. The ancient Viet script is the subject of the Chinese writing.


iii. The ancient Viet culture is the source of Eastern civilization.


                                                                *


Going back to the childhood friend's original question: "Does the world accept you?" I don't really expect this to happen anytime soon as academics of rational science are groping in maze. But I believe who understands me will be 90 million Vietnamese. A spiritual people. From the vaguely verse, "Mother favour is like water TRONG NGUON flowing out ," Ancestors tell me about the place of birth of the nation. From the lullaby " Wind Dong Dinh, the mother lulls her child to sleep," the Vietnamese spirit reminds us of the years Our ancestors lived in Chengtoushan capital city of Van Lang state nearby Dongtinghu. From the legend of Dragon-Fairy, spirit tells us that the Ancestor was once called “Vu Nhan,” worshiping double totem Fairy and Dragon ... Therefore, the Vietnamese will soon realize that ON THE PREHISTORY OF THE VIET is a book containing great energy, liberating the people from the shadow of China, and soon renaissance to undertake the mission of leading humanity in the new era.


Sài Gòn, 29.6.2020
23 Tháng Tư 2020(Xem: 5294)